Interessant fakta om Danmark

Mange danskere glemmer at de bor i hvad der på mange måder er et unikt land. Men hvis du nogensinde har været væk fra Danmark i længere tid, måske et år eller mere, ved du også at selvom landet er et lille land der ikke har prangende natur eller fantastiske verdensberømte storbyer, er der noget helt særligt ved landet og dets kultur. Det har sin egen helt specielle stemning.

I dag er vores særlige ”Vidste du det om Danmark” dag.

 • Danmark betyder mest sandsynligt “Danmarks Land”. Den første omtale af navnet på kongeriget Danmark kommer fra ca. A.D. 900
 • Lego er opfundet i Danmark. Navnet Lego® er en forkortelse af to danske ord leg godt, og blev startet i 1932 af Ole Kirk Christiansen. Lego begyndte at producere sine ikoniske klodser i 1958.
 • I Danmark regner det eller sner hver anden dag. Danmark har i gennemsnit 171 dage med nedbør
 • Danmark består af over 100 øer, hvoraf nogle ikke engang er beboet. Grønland, verdens største ø betragtes som en en del af Kongeriget Danmark, men har selvstyre. Danmark (uden Grønland) har 11.771 km kystlinje og intet sted er mere en 50 km fra havet.
 • Det kendte wienerbrød blev introduceret til Danmark I 1870’erne af indvandrerbagere fra Wien.
 • Det danske monarki er det ældste fortsatte monarki i verden og har eksisteret i over 1000 år.
 • Strøget i København er den længste fodgængergade i verden.
 • Københavns Tivoli er verdens ældste forlystelsespark og bidrog til at inspirere til oprettelsen af Disneyland efter at Walt Disney besøgte parken. Tivoli blev etableret i 1840’erne, da den danske arkitekt George Carstensen overtalte en bekymret kong Christian VIII til at lade ham bygge en forlystelsespark på kanten af byens fæstninger og rationaliserede, at “når folk morer sig, glemmer de politik”.
 • København var en fiskerikoloni indtil 1157, da Valdemar den Store gav det til biskop Absalon, der byggede et slot på hvad der nu er Christiansborg. Det blev oprindeligt kendt som Købmændenes havn og blev til sidst København. I det 15. århundrede blev København den kongelige bolig og hovedstad i Danmark og Sverige.
 • Danmarks flag er det ældste flag i et uafhængig land. Ifølge legenden faldt Dannebrog fra himlen i et tidligt 13. århundrede kamp, og den danske konge fangede det, før det rørte ved jorden, som rallyede de danske tropper til sejr. I virkeligheden kan Dannebrog.
 • Næsten to tredjedele af alle danskere har et efternavn, der slutter i -sen. Indtil nogle få generationer siden måtte kun velhavende eller aristokratiske danskere have familie efternavn. I 1856 vedtog Danmark imidlertid en lov om, at alle borgere skulle identificeres med to navne, hvoraf en var et familie efternavn, så de fleste endte med at få et efternavn, der slutter i –sen.

Posted

in

by

Tags: